által
Martin Kohl

George.
Igen, Gladys.
Van egy férfi az ajtónál egy bajuszt.
Mondd meg neki, hogy már van egy. . . Jól van, jól van. Mit akar?
Azt mondja, akarunk-e egy dokumentumfilm, a puhatestűek.
Puhatestűek!
Igen.
Mi az, puhatestűek?
[nem, nem] PUHATESTŰEK!! HASLÁBÚAK! LAMELLIBRANCHS! LÁBASFEJŰEK!
Ó, a puhatestűek. Azt hittem, azt mondta bacon. . . Jól van, jól van. Mi a vád?
Ez ingyenes.

Monty Python

************

Bevezetés

Ezek az oldalak alkotják egy kísérlet arra, hogy kitöltse az űrt a népszerű anyagok amely világszerte molluscan kagyló. Rengeteg szakirodalom, a kis mező útmutatók hogy pompásan termelt kávé-táblázat könyvek, elérhető tengeri kagyló. A szárazföldi csigák van Abbott 1982 Összefoglaló a Landshells. Néhány kivételtől eltekintve ezek a források már kizárt édesvízi vízi puhatestűek. A meglévő irodalom, műszaki, amely egy korlátozott rendszertani vagy földrajzi tartományban. Az anyag az itt bemutatott szervezett módon jellemző Abbott-tal, zoologically le, hogy a család szinten, akkor (amennyiben van elegendő anyag) regionálisan. Szeretném megköszönni a segítséget Paul Parmalee, a Egyetem Tennessee, Alan Gettleman segítséget azonosító, Karl-Otto Nagel, a Senckenberg Naturmuseum, Frankfurt a példányok segíteni az Európai fajok, rendszertan, Stephanie Clark, Marc Keppens, mások számára példányok a világszerte helyeken, Thomas Eichhorst képek, információk a család Neritidae, Lynn Scheu, Mike Emery a hasznos észrevételeket, javaslatokat.

Osztályozás

Édesvízi puhatestűek, hogy alaposan polyphyletic, nem lehet besorolni, függetlenül a többi nagy gerinctelen törzs kagylók. Az alábbiakban egy evolúciós fa diagram a kagylók módosított Brusca (1990), p 762. Intézkedések a haslábúak, pelecypods, alacsonyabb rendszertani rangsor jelentős képviselet friss vizek, tükrözi a hivatkozott oldalakon.

Édesvízi pelecypoda (kagylók, kagyló, kagyló)
Édesvízi gastropoda (csiga, csiga)

Továbbá a hagyományos taxonómiai besorolása, más rendszereket dolgozott ki, hogy fontolja meg, ökológiai vagy biogeográfiai tényezők, a mértéke az evolúció, hogy egy taxon átesett, mivel az ősi invázió friss vizet, hogy a só-toleráns egy egyébként édesvízi csoport lehet. A következő zoogeographic besorolás elvonatkoztatott Banarescu (1990). Alkalmazkodik egy korábbi rendszerben használt édesvízi halak, általában alapján só tolerancia, a puhatestűek. A csoportok a következők:

“Általános”, mind a “másodlagos” vagy beolvadt a “kontinentális” hol alkalmazott édesvízi prosobranch csigák. Édesvízi pulmonate csigák, amelyek nem vándorolnak a sós víz, vagy nem tartalmazza az alábbi csoportok.

Elsődleges kagylók (kagyló). Szupercsaládba Unionacea (gyöngyös édesvízi kagylók, minden család), Pisidiidae, Sphaeriidae (köröm, tabletta, kagylók).

Másodlagos kagylók (kagyló). Dreissenidae (zebra kagyló, hamis kagyló), Corbiculidae (kosár kagylót).

“Continental” haslábúak (csigák). Szupercsaládba Viviparoidea (“titokzatos csigák”, a nagy “alma csiga”), Pleuroceridae (“hornshells,” nagyrészt Észak Amerikai), Syrnolopsidae (endemikus, hogy a Tanganyika), Pomatiopsidae, Bithyniidae, Baicaliidae, Benedictiidae, Pyrgulidae, a nagy, valószínűleg polyphyletic Hydrobiidae (minden kis apró csiga).

Perifériás haslábúak (csigák). Neritina, más édesvízi tagjai Neritidae, tagjai elsősorban a tengeri Stenothyridae, Iravadiidae, Tornidae, Assimineidae, Hydrococcidae, Littorinidae, Truncatellidae; valamint néhány Hydrobiidae. Melanopsidae (Ázsiai, Új-Zéland, csigák). Thiaridae (parthenogenic “hornshells”, trópusi növények) is szerepelnek. Vannak édesvízi tagjai más tengeri családok beleértve Buccinidae, Marginellidae, Turbonillidae, Trochidae, Umbonidae, Muricidae, Nassariidae, Epitoniidae, majd a Systellommatophorans (parancs conataining bizonyos trópusi csigák, de nem a leggyakoribb kerti csiga, csiga), két édesvízi Onchidiidae.

Perifériás kagylók. Édesvízi tagjai a családok Arcidae, Mytilidae, Lyonsiidae, Donacidae, Cardiidae, köztük számos, geológiailag utóbbi fajok, Mactridae. Tagjai sok más családok is éltek sós vizek.

Más malacologists inkább kategorizálni használata a fosszilis rekord, vagy bizonyos fokú rokonság egy tengeri őse. Egy ilyen rendszer magában foglalja:

Állatföldrajz

A földrajzi megoszlása édesvízi puhatestűek sokat mondani, konkrétan arról, hogy az evolúciós története, jobban tükrözi az általános trend figyelhető meg zoogeography. Először is, egy közös elképzelés, hogy ezek az állatok is jelen vannak a patakok, a folyók, mert “ez a terület egykor hatálya alá tartozó, a tenger” van szüksége, hogy lehet eloszlatni. Kontinensre költözött, tengerek volna, ugyan, már megint, mivel az ősök, az “elsődleges” édesvízi puhatestűek először mászott fel a folyók. Édesvízi molluscan evolúciót felöleli egy jó darab földtani idő, valamint az engedély tanúsítja, hogy számos oka … valami még ismeretlen. Vízelvezető osztja képviselnek jelentős akadályok, hogy ezek a lények. A több elszigetelt két folyó is eltérnek egymástól, vagy az a fontosabb, hogy a vízelvezető osztani közöttük, a kevesebb fajok, nemzetségek a molluscan faunas a közös. Emellett sós tenger, nagy csomagtartó folyók formában is jelentős akadályok, hogy a faj headwaters, valamint a kis mellékfolyója van. Például, bár a patakok, a Missouri Ozarks sok közös dolog van azokkal a Kelet-Tennessee, illetve mellékfolyója, a Mississippi Folyó, kevés unionid kagyló nem pleurocerid csiga faj gyakori, hogy a két régió.

Egy másik általános megfigyelés az, hogy nincs az erős északi-trópusokon gradiens egyre nagyobb a sokféleség, méret, szín, stb. Ez ellentétben sok más élőlény, beleértve a tengeri puhatestűek, ahol egy hatalmas sokszínűség nagy mutatós faj él a trópusokon, míg az északi faj néhány, gyakran szürke, fakó. Kivéve a három trópusi csiga család Neritidae, Thiaridae, Ampullariidae, a legtöbb édesvízi családok elérni a legnagyobb méret, sokszínűség a mérsékelt, vagy akár hideg részein a világ. Nincs édesvízi ekvivalens, hogy a conchs, cowries, óriás kagyló a tengeri trópusi vizeken.

Több szerző megfigyelt hasonlóságok között a unionacean gyöngyös kagyló Ausztrália, Dél-Amerika, megjegyezve, hogy több közös van bennük minden, mint a faj, az északi féltekén. Kialakulása előtt tektonikus lemez elmélet az 1960-as években, különböző magyarázatot javasoltak, beleértve a földet, hidak, előkerülnek a hullámok alatt régen, vagy ősi vándorlások, hogy mindkét terület az északi, a fauna ezt követően hal ki a saját (: hemnisphere) földeket. Volt kutatók írva, csak pár évvel később ez lett volna tekinteni, mint egy újabb megerősítése, a lemeztektonikát, a déli édesvízi kagyló túlélők, a szakítás, a Gondwana.

Az Észak-Amerika keleti, a Pleuroceridae (többek között a haslábúak), valamint az Unionidae általában endemikus faj korlátozott tartományon. Fajok összetétele változik egy folyó, vagy patak másik. Hol tartományok átfedés, ebben az esetben a három Elimia csigák közül az egyik terület, úgy tűnik, hogy jelen félig folyamatosan, egyetlen széles körben elterjedt faj, egyik a másik kettő. Csak ritkán volt mind a három faj jelen van (személyes megfigyelés). A Hydrobiidae úgy tűnik, hogy a nem folyamatos koncentrációt egyetlen faj helyben, széles területeken, ahol nincs jelen.

Pilsbry és Becquaert (1927), leírja a zoogeography az Afrikai édesvízi puhatestűek, vegye figyelembe, hogy sok fajok, nemzetségek elterjedt a Kongó-Medence, illetve annak közelében. Jelentős kivétel ez alól, Tanganyika-Tó, a rengeteg furcsa, endemikus csiga, amelyek hasonlítanak tengeri kagyló. Osztályozzák ez lacustrine fauna három csoportra. Az csoport 1 tartalmazza nonendemic faj tartozó fajok, nemzetségek talált a környező vizeket. A legtöbb ilyen puhatestűek élnek a sekély lagúna közelében, a tóparton. Csoport 2 tartalmazza szigorúan endémiás nemzetségek, bár ezek még mindig nyilvánvalóan összefügg, hogy a környező fauna. Ezek általában élni a sekélyebb vizű tó. Végül, csoport 3 magában foglalja a “thalasoid” [görög Thalassa tengeri] csigák, egy egyedi, rendkívül változatos, hiszen a formák. Ezek annyira más édesvízi csigák, máshol Afrikában, hogy “a kapcsolat csak akkor vezethető át egy gondos tanulmányozása a lágy részek, anatómia, egyes esetekben még mindig nyitott kérdés.” (Pilsbry, Becquaert, 1927). Csoport 3 faj alkalmazkodott, változatos élőhelyek, beleértve a hullám-mosott, alga borított sziklák a parton, a sekélyebb vizű tó, ahol egymás mellett a csiga, kagyló, 2. csoport, hanem a mélyebb vizek, 200 méter le, amely alatt nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. Pilsbry, Becquaert arra utalnak, hogy a puhatestű fauna a Tanganyika eredményezett néhány általános édesvízi típusú megtalálni az utat a tó fejlődik elszigetelten idővel.

Geomorfológiai szempontból, mint a patak elfog, vagy a kalózkodás lehet magyarázni a zoogeography egyes csoportok esetében. Például sok gyöngyös Elliptio kagyló élnek az Atlanti-óceán Part menti Síkságon, a folyók, a délkeleti Egyesült Államok néhány endemikus, mások széleskörű, míg csak a két faj létezik a continental belső, nyugatra a Nagy Kelet Megosztottság. A lehetséges magyarázatok, két valószínű. Az egyik magában foglalja egy eredetű, az Amerikai belső (a hátország, a unionid sokszínűség általában), a menekülés, valamint az azt követő adaptív sugárzás a sok párhuzamos, de külön folyó rendszerek az Atlanti óceán Part menti Síkságon. A második során egy hosszú időszak speciation mentén az Atlanti-óceán partján (a központ Elliptio sokfélesége), az esetleges menekülés a két faj vissza, szemben a megosztottság, hogy a continental belső.

Fontos, hogy az ember

Annak fontosságát, hogy az édesvízi puhatestűek, hogy az emberek vagy a környezet nagyobb, mint az általános hiánya a gyűjtemények népszerű útmutatók vezetne, azt hiszem, bár a növekvő környezeti tudatosság, fenyegető, a kihalás, ez az utóbbi időben megváltozott. Néhány negatívum, hol vannak problémák forrása magukat, akkor tekinthető első:

Parazita vektorok: Míg landsnails egyet lehet játszani kisebb szerepeket az átviteli bizonyos galandférgek, fonálférgek, annak fontosságát, hogy az édesvízi puhatestűek, mint közbenső állomás a sokféle emberi vagy állati parazita földigilisztát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Prosobranch gastropod taxonok ismert, hogy részt parazita élet ciklus közé Pila, csigák tartozó Hydrobiidae, valamint a kapcsolódó családokat, Thiaridae beleértve Thiara, Pleuroceridae beleértve Elimia (Juga), Semisulcospira, valamint számos tengeri csigák a kapcsolódó családi Potamididae. Pulmonate gastropod házigazdák tartalmazza a Planorbidae, Bulinidae (most tartoznak a Planorbidae), valamint a Lymnaeidae (Chandler és Clark, 1961).

Az invazív fajok: Az invázió Észak-Amerikában a zebra kagyló volt katasztrofális következményekkel néhány helyen. A kolonizáció Unionid gyöngykagyló élőhely, majd a héját élő őshonos kagyló volt halálos, hogy a bennszülött lakosság. Az Illinois-Folyó tömeges die-off, a zebra, a kagyló, a nyári 1994 eredményezte, hogy a halál a nagy számok, a halak, valamint a natív Unionid kagyló. A lakosság a zebra kagyló felugrott sűrűsége több mint 60.000 négyzetméterenként, a koncentráció, a biomassza, hogy nem lehet fenntartani a rendelkezésre álló oxigén nyáron alacsony a víz. Mortalitás akkor kicsapódott egy hógolyó hatása.

Előző elmozdulás az Amerikai bennszülött fajok az Ázsiai kagyló Corbicula folytatta lassabban. Mind a Corbicula mi több, a zebra gyöngykagyló, a képesség szennyezi a víz bevitel rendszerek erőművek, valamint a települési tisztító növények.

Passzív mutatók a környezeti degradáció: A hír azt mondani, hogy rossz. Különben is szenved, természeti csapások (mindkét aszály, árvíz, amikor fokozta antropogén erózió, valamint siltation), számos faj Észak-Amerikában vált veszélyeztetett, vagy már hajtott, hogy a kihalás miatt a négyszeres támadás a szennyezés, siltation miatt mezőgazdasági vegyszerek, folyó feltöltés, invazív egzotikus fajok. Az Unionidae az elsők között voltak áldozatai széles körben elterjedt szennyezés. Például, 1922-ben megfigyelhető volt, hogy a gyöngykagyló fauna a Nagy, Élénkpiros Folyó volt teljesen megsemmisült egy távolsága 14 km alatt a szennyvízkifolyó az Urbana, Illinois (Parmalee, 1967).

Siltation a mezőgazdasági vegyszerek, egyéb zavarok árt édesvízi fajok keresztül közvetlenül megfojtották őket, amely őket iszap, illetve módosítani az élőhely által, amely mi volt korábban tiszta homok, kavics, alga borított kövek bárhol egy vékony réteg, hogy hány méter az iszap.

Gát építése változások élőhely radikálisan, mind a fenti, a gát alatt. Lakossága a szabadon folyó eléri a fenti a feltöltés lett szigetelve. A tározó magát, mély, csendes vizeken már nem szívességet, hogy a rengeteg, különböző faj eredetileg jelen. A gát alatt, megjelent a víz lehet tökéletesen tiszta, de gyökeresen eltérő kémiai, fizikai tulajdonságokkal. Ez a tipikus mélyebb víztározók, ahol a hideg téli hőmérséklet pedig alacsony oxigén tartalom megmaradnak az alsó vizek, valamint megjelent, keresztül a turbinák évben.

Héj: az Édesvízi kagylók mindig jelen van a kagyló kereskedelem, bár gyakran nem is olyan jelölt a végfelhasználó számára. A legfontosabb használja gazdaságilag volt a gyártása, gyöngyház gombok, mielőtt az alkalmazás, a műanyag, az 1940-es, 50-es években. Jelenleg a kagyló héja, kihasználják a használata, mint gyöngy, üres a Japán tenyésztett gyöngy, ipar.

Élelmiszer: Halom kagyló héja, valamint a nagyobb édesvízi csiga kagyló mentén, a bankok, valamint a talaj közelében, néha pedig hát távol, sokan a nagyobb folyók egész Észak-Amerikában. Kihalt (nemrég miatt antropogén okoz), vagy regionálisan kiirtotta fajok gyakran találkozott. Ez arra utal, hogy a bennszülött kultúrák használt édesvízi kagylók, csigák, mint fehérjeforrás. Afrikában folyó osztriga (Etheria) betakarították, szárított Belga Kongóban, most Zaire, később készíteni egy ragut. Kőkorszaki törzsek élnek a Nílus mentén, sok használja a nagy Spathiopsis kagyló, ezek alkotják a nagy részét a Neolit konyha middens. Ők is felépült sok Egyiptomi sírok, jelentése, jelentősége által javasolt, hogy létezik egy gyönyörűen faragott diorit képviselet talált egy Egyiptomi necropolis (jean-claude Van Damme, 1984).

Parmalee (1998) azt jelzi, hogy a különböző módszereket használtak a készítmény Észak-Amerikában, de az Európaiak általában meg őket, kemény, teljesen élvezhetetlen. Shakespeare utal, hogy ez A Vihar (Act 1, 2. jelenet, vonalak 460-465 (Riverside kiadás)):

Majd manacle te nyak, láb együtt;
A víz, a tenger fogsz te inni; jöjjön el a te élelmiszer
A friss patak, kagyló, elhervadt, gyökerek, hártya
Ahol a makk ringatta.

Meg kell jegyezni, hogy a primitív emberek gyakran használja bonyolult módszereket kell készíteni, majd a folyamat egyébként mérgező vagy élvezhetetlen élelmiszerek.

Haslábúak segített etetni sok kultúrában. Törzsfőnököt, a Zaire evett helyi Pila csigák nő rituálisan bizonyos időpontokban az év, a maradék kagyló volt viselni, mint varázsa, hogy megvédje ellen fulladás, vagy mint headdresses biztosító termékenységi (jean-claude Van Damme, 1984). Az Amazonas-medence, nagy-almás csiga, mint Pomacea canaliculata P. bridgesii fel, valamint az enyhe ízű izmos részeket evett, mint az étel “churo.” Pila csigák nyersen a Ilocano emberek a Fülöp-szigeteken, de lehet, hogy egy forrás-a parazita fertőzés (Chandler, Clark, 1961). A Kínai Mysterysnail (Cipangopaludina)–gyűjtött, az eladásra kínált San Francisco, Boston hagyományos Kínai piacok … nem is harbor paraziták.

A klasszikus időkben, az Idősebb Plinius azt jelzi, hogy a hús a “folyó csiga” [folyóvízi coclear] felhasznált nyers vagy főtt, mint ellenszere a skorpió mérge. Lehet, hogy vagy eszik, vagy közvetlenül a sebre.

Végül, édesvízi Corbicula kagylót, majd különböző csigák használják, mint az élelmiszer Keleti népek, de most már a szállított tengerentúli Kína, Vietnam, avialable sok Ázsiai élelmiszerboltokban világszerte.

Képek

A legtöbb kép közvetlen vizsgál a kagyló. Voltak beolvasott felbontású 600, 300, 150, 75, illetve 50 pixel per inch. Ez azt eredményezi, nagyítás közel 8, 4, 2, 1, 2/3, illetve nézve egy 11 inch (28 cm) széles számítógép monitor. [Kattints ide a mérleg] A legtöbb esetben ezt az információt tartalmazza a végén a fájlnév, hozzáférhető igaz, kattintson a képre, majd lefelé az előugró menü “tulajdonságok.” A “fejjel lefelé” szemszögéből a lapos-ágy szkenner vezet be torzítás némileg különbözik a többi illusztrációk, fényképek. Az a tény, hogy a rövid-mesélt még csiga, kagyló, pihen a rekeszérték, okoz spires jelenik meg foreshortened.

Eredeti forrás http://www.mkohl1.net/FWshells.html.