Julian és Gergely naptár

Posted on

Szerző a Peter Meyer

1. A Julián naptár
Sok európai intézmények, köszönhetjük a rómaiak (jó vagy rossz, bár ők is voltak elődeik a görögök, az egyiptomiak és babiloniak). Tehát a szoláris naptár jelenleg széleskörűen alkalmazzák.

Eredetileg a rómaiak számú évek ab Urbe condita, azaz “az alapító, a város” (Róma, ahol sok a karakter a modern világ már a kezdetektől). Vajon ez a régi naptár használatban maradt, 1996/01/14 volna Újév év 2749 a.u.c. (Ebben a cikkben dátumok gyakran adott IS0 8601 formátumban.)

Következő hódítása Egyiptom 48 ie Julius Caesar konzultált az alexandriai csillagász Sosigenes körülbelül naptár reform (mivel a a.u.c. naptár majd a rómaiak is használták teljesen alkalmatlanok arra, hogy mire van szüksége a feltörekvő birodalom, amelyet Caesar ott lebeg, hogy a parancs, röviden mint kiderült). A naptár, amely Julius Caesar-ben elfogadott 709 a.u.c. (Mai szóhasználattal 46 ie) azonos volt az alexandriai Arisztarkhoszt “naptár 239 ie, és állt a szoláris év tizenkét hónapos és 365 napos, egy extra nap minden negyedik évben. Nem világos, hogy hol és hogyan Arisztarkhoszt megérkezett ez a naptár, de az egyik lehet spekulálni, hogy a babilóniai tudomány volt szó.

Ahogy olvassuk a kiváló cikket, “A nyugat-naptár és a naptár reformok” az Encyclopedia Britannica, Sosigenes úgy döntött, hogy az év ismert a modern időkben, mint 46 ie kell két betelepülések. Az első volt a szokásos beiktatás 23 napon február 23, a második, “hogy a naptár a lépést a napéjegyenlőségek, értük beszúrásával további két hónappal a november vége és december eleje. Ez a beillesztés összege egy Emellett a 67 napot, hogy egy év nem kevesebb, mint 445 nap, és ami a március elején, 45 BC római köztársasági naptár, esik, amit még az úgynevezett január 1-jén a Julián naptár. ”

Szerint Kevin Tobin Julius Caesar akartam kezdeni az évet a tavaszi napéjegyenlőség vagy a téli napforduló, de a szenátus, amely hagyományosan hivatalba lépett január 1-jén kezdetét a római polgári naptári évben akarta tartani január 1., mint a kezdet az év és a Caesar engedett a politikai kompromisszum.

A római dátum-vezetőknél kezdetben félreértik Caesar vonatkozó utasításokat az új naptár (az Macrobiusnál), és tévesen vett minden harmadik évben, ahelyett, minden negyedik évben, hogy egy szökőév. Van némi vita, hogy pontosan mely évig 43 ie től 8 A. D. valójában szökőév, de a rekonstrukció, amely összhangban van a rendelkezésre álló bizonyíték, hogy minden harmadik évben 43 ie (Azaz 40 ie, 37 ie, stb) volt szökőév, 10-ig B. C, ami után, szerint ezt a hipotézist, Augustus Caesar (Julius Caesar utódja) felfüggesztett Szökőévek visszaállítása őket a szökőév 4 i.sz.

További bizonytalanságot okoz kapcsolatos pontos datálása nap ebben az időben származik által végzett módosítások Augustus a hossza a hónapban. Egyes források szerint, az eredetileg februárra kellett 29 nappal és szökőévekben 30 nap (ellentétben a 28. és a 29. most). Ez vesztett egy nap, mert egy bizonyos ponton az ötödik és hat hónap, a régi római naptár átnevezett Julius és Augustus rendre tiszteletére a eponyms, és a napok száma az augusztusi, a korábban 30, most lett 31 (ugyanaz, mint a a napok száma júliusban), hogy Augustus császár nem tekinthető rosszabb Julius Caesar. Az extra idő szükséges augusztus vették a február végén. Azonban még mindig nem biztos a fenti kérdésekre vonatkozóan, így minden időpont előtt A. D. 4, ha a Julián naptár végül stabilizálódott, bizonytalan.

Ezt követően a Julián naptár elterjedt a használata következtében az egész Római Birodalom, később a különböző keresztény egyházak, amelyek örökölték számos intézmény a római világ.

A számozási rendszer év AD (a “Anno Domini”) ben jött létre, mintegy évi 527 AD római apát Dionysius Exiguus, aki úgy értékelte, hogy a megtestesülés Jézus történt március 25-én az év 754 auc, az ő születése előforduló kilenc hónappal később. Így az év 754 a.u.c. jelölték ki őt, mint az 1 éves A. D. Általában azt gondolják, hogy az ő becslése az időben az esemény ki néhány év (és van még bizonytalan, hogy ő azonosította 1 i.sz. 754 a.u.c. vagy 753 a.u.c.).

A kérdést már fel, hogy vajon az első keresztény évezred kell számítani 1 A. D. vagy a megelőző évben is. Szerint Dionysius megtestesülés történt március 25-én a megelőző év 1 AD (a Jézus születését előforduló kilenc hónappal később december 25-én), így célszerű úgy tekinteni, hogy az év helyett 1 AD, mint az első évben a keresztény Korszak. Ebben az esetben 1 i.sz. második éve, és 999 A. D. a 1000. évben, az első keresztény évezred utalva arra, hogy 1999 Kr.u. az utolsó év a második keresztény évezred 2000 Kr.u. az első évben a harmadik.

2. A Gregorián reform
Az átlagos hossza egy évben a Julián naptár 365,25 nap (további egy nap, hogy ki négyévente). Ez jelentősen eltér a “valódi” hossza a szoláris év. Van azonban a bizonytalanság a csillagászok, hogy milyen hosszú a nap az évben valóban (lásd Simon Cassidy Hiba Statement of Tropical év). A fő versengő értékek tűnnek a “jelent tropikus év” a 365.2422 nap ( “átlagos szoláris nap”), valamint a “tavaszi napéjegyenlőség évére” 365,2424 nap. A különbség a hossza a Julián-naptár év hossza a valódi szoláris év tehát 0,0078 nap (11,23 perc) az első esetben és 0,0076 nap (10,94 perc) az utóbbi esetben.

Inter Gravissimas Bármi, ez a hiba halmozódik hogy miután mintegy 131 évvel a naptár szinkronban a napéjegyenlőségek és napfordulók egy nappal. Így például az évszázadok Julián naptár egyre pontatlan tekintetében az évszakok. Ez különösen aggasztó, hogy a római katolikus egyház, mert az érintett a meghatározása a húsvét napján, amely a 16. században volt, jó úton halad, hogy csúszik a nyáron.

Pál pápa III toborzott több csillagászok, elsősorban a jezsuita Christopher Clavius (1537-1612), hogy dolgozzon ki egy megoldást. Úgy épül naptár reform javaslatai a csillagász és orvos Luigi Lilio (d. 1576). Amikor Gergely pápa XIII választották talált különböző javaslatokat naptár reform előtte, és úgy döntött, támogatja, hogy a Clavius. On 1582/02/24 ő kiadott egy pápai bullát, Inter Gravissimas létrehozásáról nevezünk, a Gergely-naptár reform. (A teljes szöveg olvasható, mind a latin eredeti és egy francia fordítása Rudolphe Audette és egy angol fordítást, a közelmúltban végzett Bill Spencer.)

A gregorián reform a következőkből állt:

Egyesek szerint a “szökőév” abból a tényből ered, hogy a nap a héten, amelyen egyes fesztiválok tartottak rendszerint előrehaladott egy nappal (mivel 365 = 7 * 52 + 1), de évek óta egy további napra a fesztiválok lenne “ugrás”, hogy a hétköznap követő. Előfordulhat azonban, hogy származhat egy régi norvég szó “hlaupâr” lépett az angol nyelv idején a viking támadások (8. – 10. század).

Az ő kiváló könyv helyben jár Duncan Steel megjegyzések (p.165), hogy gyakran azt állította, hogy része a gregorián reform állt beállítás az első nap az évben (Újév), hogy január 1, de ez valójában a pápai bullát nem tett utalást napján újév. Január 1 már Újév számos európai országban. Az egyházi újév egybeesett karácsony, amíg el nem változott január 1 amelyet X. Pius pápa 1910-ben (hatályba lépett 1911-ben).

Meg kell azonban jegyezni, hogy nem volt szükség tíz napig, hanem, mondjuk, tizenkét nappal a kimaradt a naptárból. Tény, hogy a naptár lehetett volna reformálni nem hagyva ki semmilyen napig egyáltalán, mert csak az új szabály szökőév szükséges ahhoz, hogy a naptár szinkronizálható a tavaszi napéjegyenlőség. A napok száma kihagyott határozza meg a dátumot a tavaszi napéjegyenlőség, kihagyást tíz napig így a dátum általában március 20.

A tavaszi napéjegyenlőség évben az elmúlt 2000 évben 365,2424 nap. Az átlagos hossza a Julian év (365,25 nap) eltér ez az érték 0,0076 nap. Tehát az 1 éves, az év 1582 naptári elsodródott a tavaszi napéjegyenlőség évben 1581 * 0,0076 = 12,02 nap. Miért nem Gergely pápa eltávolítani tizenkét nap, ahelyett, hogy csak tíz? Meg van köze az első niceai zsinat, tartott Nicaea (most Iznik, Törökország) ebben az évben 325 AD ügyek egyike rendezik ezt tanács volt a meghatározó módszer húsvét napján (amely körül fordulnak elő a tavaszi napéjegyenlőség), annak érdekében, hogy ez független a zsidó naptár. Az adott év 325 év 1582 naptári eltért (a tavaszi napéjegyenlőség) által 1257 * 0,0076 = 9,55 nap, így tíz nap alatt eltávolítottuk, hogy megpróbálja helyreállítani a dátum a tavaszi napéjegyenlőség, hogy (kb) az ugyanazon a napon a év általa történt idején a niceai zsinat.

Az ügy nem ilyen egyszerű, de mivel a dátum a tavaszi napéjegyenlőség a naptárban a római katolikus egyház által létrehozott niceai zsinat (325 AD) március 21., de a hatás eltávolítása tíz napon 1582-ben volt az eredmény, hogy a tavaszi napéjegyenlőség történik a Gergely-naptár többnyire március 20-án, ritkábban március 21-én, néha március 19-én, és néha még március 22-én a helyi idő a Távol-Keleten. Így kell Gergely pápa kihagytunk kilenc nap? Vagy talán tizenegy? Feltehetően Pope Gregory csillagászati tanácsadói tekinthető mindhárom lehetőséget. Egyesek azt mondják, hogy a kiválasztott tíz kompromisszum volt, megerősíti az a tény, hogy a kihagyás tíznapos tette könnyebb kijavítani a régi naptárak egyszerűen beillesztésével egy “X” (a latin számjele “10”).

Valójában nem a Gergely-naptár reform (beleértve a 33 éves ciklus, és a fő meridián fut keresztül Virginia) volna stabilizálni a tavaszi napéjegyenlőség március 21 az egész világ (Simon Cassidy kimutatta). Akár Gergely pápa tanácsadói tisztában voltak e reform opció nem ismert, az biztos.

3. Elfogadása Gergely-naptár
A Gergely-naptár fogadták azonnal kihirdetéséről Gergely pápa rendeletét a katolikus országokban Olaszország, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, és nem sokkal később a Franciaországban és Luxemburgban. A következő két évben a legtöbb katolikus területein Németország, Belgium, Svájc és Hollandia lépett a fedélzetre. Magyarországon követett 1587 A többi Hollandia, Dánia, Németország és Svájc csak a módosítás során 1699 a 1701-es Mire a brit kész volt, hogy együtt haladjon a többi európai, a régi naptár sodródott ki még egy napot igénylő korrekciója tizenegy nap helyett tíz. A Gergely-naptár-ben fogadták el Nagy-Britanniában (és a brit gyarmatok) 1752-ben a (szerda) 2 szeptember 1752, hogy majd közvetlenül ezután (csütörtök) 14 szeptember 1752.

Sok országban a Julián naptárt használta a lakosság hosszú miután a hivatalos bevezetése a Gergely-naptár. Így eseményt rögzítettünk, a 16. a 18. században a különböző időpontokban, attól függően, melyik naptárt használják. Időpontok rögzítik a Julián naptár volt jelölve “O.S.” A “régi stílusú”, és azok a Gergely-naptár volt jelölve “N. S.” “New Style”.

A helyzetet tovább bonyolítja tovább Újév, az első nap az új év, ünnepelték a különböző országokban, és néha a különböző embercsoportok ugyanabban az országban, mindkét január 1-március 1, március 25, illetve december 25-január 1 Úgy tűnik, hogy a szokásos időpontban, de nem volt szabványos megfigyelhető. A bevezetés után a Gergely-naptár Nagy-Britanniában és a gyarmatokon Újév általában megfigyelhető január 1. Korábban a gyarmatokon gyakori volt március 24, egyéves követi március 25 a következő évben. Ez megmagyarázza, hogy miért, a calendrical reform és a váltás Újév március 25 back január 1. év George Washington születésének változott 1731 a 1732 Julián naptár a születési van 1731/02/11 de a Gergely-naptár ez 1732/02/22.

Svédország elfogadta a Gergely-naptár 1753, Japán 1873-ban, Egyiptomban 1875-ben Kelet-Európában az 1912-1919 és Törökország 1927 után a bolsevik forradalom Oroszországban azt rendelte, hogy tizenhárom nappal el vannak hagyva a naptár, a napot követő január 31, 1918, OS egyre február 14, 1918, N. S. (További információk megtalálhatók az öröknaptár és itt.)

1923-ban a keleti ortodox egyházak elfogadott egy módosított formáját a Gergely-naptár egy kísérletet, hogy elvegye a naptár pontosabb (lásd alább). Október 1, 1923, a Julián naptár lett október 14, 1923, a keleti ortodox naptár. A húsvét napján úgy határozzák meg, hogy a modern Hold csillagászati (ellentétben a több közelítő Hold modell a Gergely-rendszer).

A Gergely-naptár a naptári amely jelenleg használatban lévő összes európai és európai befolyásolt országokban, Dionysius Exiguus a számozási rendszer év i.sz. kiállta a jelen időben.

A rövidítés A. D. rövidítése “Anni Domini Nostri Jesu Christi”, azaz “abban az évben a mi Urunk Jézus Krisztusban”. Mivel a muszlimok, zsidók, stb, nem lehet teljesen kényelmes ez a megjelölés “i.sz.” most néha helyébe a semlegesebb C. E. (a “Common Era”), és ahelyett, hogy ie ( “Krisztus előtt”) B.C.E. (A “Mielőtt Common Era”) néha használni.

4. Csillagászati év számozás
A csillagászok kijelöl megelőző években 1 AD útján nulla és negatív számok szerint a számsorozatot …, -2, -1, 0, 1, 2, …. között év 1 és az év -1 akkor bekövetkezik az év 0. tehát a csillagászok elfogadja a következő konvenció szerint:

1 A. D. = 1 C. E = Év 1
1 BC = 1 B.C.E. = Év 0
2 BC = 2 B.C.E. = Év -1, és így tovább

Általánosabban, egy évvel közismertebb kijelölt n ie vagy n B.C.E. által kijelölt csillagászok az év – (n-1).

A szabályok szökőév munka előtti évekre 1 C. E., ha ezekben az években van kifejezve szerinti csillagászati rendszer, akkor nem, ha kifejezett éves B.C.E. 4. C. E. szökőév mindkét naptárak, 1 B.C.E. = Csillagászati év 0, 5 B.C.E. = Év -4, 9 B.C.E. = Év -8, és így tovább, mind szökőéveket. 101 B.C.E. = Év -100 szökőév a (proleptikus) Julián naptár, de nem a (proleptikus) Gergely-naptár. Ezek a megállapítások azonban csak elméletileg igaz, mert (amint azt fent) előtt 4 C. E. a szökőévekben nem figyeltünk rendesen a római calendrical hatóságok.

A választás, amelynek rendszer számozási év használat után fontos a kérdés: Mikor jelenik meg az új évezred kezdete? Mint látható a következő:

Gergely Vallásilag Common Era
Naptár Semleges naptár
3 BC 3 BCE -2 CE
2 BC 2 BCE -1 CE
CE évezred kezdődik 0-01-01 CE
1 BC 1 BCE 0 CE
Gergely évezred rendszerint kezdődik 1-1-1 AD
1 AD 1 CE 1 CE
2. AD 2 CE 2 CE
… … …
1998 AD 1998 CE 1998 CE
1999 AD 1999 CE 1999 CE
CE évezred véget 1999/12/31 CE
CE évezred kezdődik 2000-01-01 CE
2000 AD 2000 CE 2000 CE
Gergely évezred rendszerint véget 2000/12/31 AD
Gergely évezred rendszerint kezdődik 2001/01/01 AD
2001 AD 2001 CE 2001 CE

Január 1, 1 AD általában vett a kezdete az első keresztény évezred, de egy esetben lehetne tenni január 1, 1 BC (lásd a fenti megjegyzést vonatkozó megtestesülés), ami azt jelentené, hogy a harmadik keresztény évezred kezdődött január 1, 2000 AD.

5. A proleptikus Julian és Gergely naptár
Minden feljegyzett történelem előtti október 15, 1582 (Gergely), mint például a koronázási Károly, mint római császár karácsony napján az év 800, egy dátum a Julián naptár, hiszen az említett napokon a Gergely-naptár nem volt találták (vagy legalábbis nem hajtották végre).

Tudjuk azonban azonosítani különösen nappal október 15, 1582 (Gergely) útján dátumát a Gergely-naptár egyszerűen kiálló Gergely társkereső rendszer vissza időn túl a végrehajtás. A naptár nyert mellék időben korábban, mint a találmány, illetve végrehajtása az úgynevezett “proleptikus” változata a naptár, és így megkapjuk az proleptikus Gergely-naptár. A Julián naptárt is bővíthető hátra, mint a proleptikus Julián naptár.

Például, bár a Gergely-naptár hajtották végre október 15-én, 1582, (Gergely) még ma is azt mondják, hogy a nap dátuma előtt egy évvel volt október 15, 1581 (Gergely), annak ellenére, hogy élő ember ezen a napon azt mondta volna hogy az az időpont október 5, 1581 (a Julián dátum akkoriban).

Hasonlóképpen, a dátumok után október 15, 1582 (Gergely), egyenértékű, de különböző dátumát a Julián naptár. Például az első változata ezt a cikket én fejeződött be 1992/10/10 a Gergely-naptár, de az is igaz, hogy azt mondják, hogy befejeződött a 1992/09/27 a Julián naptár. Egy másik példa, a dátumot a téli napforduló az év 2012 2012/12/21 (Gergely), amely 2012/12/08 (Julian).

Így minden nap a történelem, a Föld, sem a múltban, sem a jövőben, megadható a dátum sem a két calendrical rendszereket. A dátumok általában eltérő; valójában ugyanaz lesz csak dátumok március 1, 200, február 28., 300. A dátumok nem naptári egybeesik az évszakok a távoli múltban sem a távoli jövőben, de ez nem érinti a ezek a naptárak mint rendszerek egyedileg azonosító adott napon.

Lásd még egy megjegyzés elküldtem a CALNDR-L levelezőlista Re: proleptikus naptár egyezmények.

Közötti átváltási Julian és Gergely naptár lásd Julian-Gregorian- Dee Dátum kalkulátor.

6. Változás a tropikus év
A tropikus év (más néven az átlagos szoláris év) megfelel a ciklus az évszakok. A pontos e fogalom meghatározását jelenleg a vita tárgya között néhány csillagász (lásd Simon Cassidy Hiba Statement of Tropical év). Minden azonban egyetért abban, hogy mivel a gravitációs dinamika a Nap-Föld-Hold rendszer hossza a trópusi év (de meghatározott) lassan változik. A hossza a trópusi év 2000-01-01 úgy számítják ki, néhány csillagász lenni 365,24218967 nap, de ezen a szinten a pontosság értéke függ fogalmának. Az érték változik jelentősen az évezredek azonban a következő (formula alapján közös használata a csillagászok):

Év hossza tropikus év napokban
-5000 365,24253
-4000 365,24250
-3000 365,24246
-2000 365,24242
-1000 365,24237
0 365,24231
1000 365,24225
2000 365,24219
3000 365,24213
4000 365,24207
5000 365,24201

Így az érték a trópusi év változik, ezt a 10.000 év idotartamra által, mint 0,00052 napig (körülbelül 45 másodperc).

7. Pontossága a Gergely és az ortodox naptár
Mint minden teljesen kizárni alapú naptár, a Gergely-naptár nem teljesen pontos. A Gergely-naptár átlagos hossza egy évben 365.2425 nap (hiszen 146097 napig 400 naptári év). Ez sokkal közelebb áll az “igazi” hossza a szoláris év, mint ez a helyzet a Julián naptár. Mint fentebb említettük, a fő versenytárs értékeket a hossza a napenergia évben 365.2422 nap (az átlagos tropikus év) és 365,2424 nap (a tavaszi napéjegyenlőség év). A különbség a hossza a Gergely-naptári év hossza a valódi szoláris év tehát 0,0003 nap (25,9 másodperc) az előbbi esetben és 0,0001 nap (8,6 másodperc) az utóbbi esetben. Volt a hossza a “átlagos szoláris év” állandónak ezt a hibát felhalmozódnak, hogy egy nap után körülbelül 3336 évvel (ha használjuk a 365,2422 érték), vagy kb 10,000 év (ha használjuk a 365,2424 érték).

Míg a Gergely-naptár egy évszázada év szökőév, ha részlege a század szám 4 hagy maradék 0, a keleti ortodox rendszer évszázada év szökőév, ha részlege a század szám 9 hagy fennmaradó 2 vagy 6. Ez azt jelenti, átlagosan naptári év hossza az ortodox naptár 365,24222 nap. Ez nagyon közel van a jelenlegi átlagos szoláris értéke 365,24219, és a keleti ortodox naptár jelenleg lényegesen pontosabb ebben a tekintetben, mint a Gergely. Voltak az átlagos szoláris év állandó marad, az ortodox naptár lenne ki egy nap csak kb 33.000 éve. Azonban az elkövetkező évezredekben az ortodox naptár, mint a gregorián, egyre inkább pontatlan tekintetében az átlagos szoláris év, amíg esetleg talpra mintegy 10.000 év múlva. Azonban, tekintve a tavaszi napéjegyenlőség évben a Gergely-naptár pontosabb, mint az ortodox és az is marad pontosabb az elkövetkező évezredekben.

8. Igaz hossza tropikus év
A tropikus év nevezték meg, mint “azt az időt a Nap megjelenni járja az ég egy adott pontján a trópusi állatöv vissza, hogy ugyanazon a ponton a trópusi állatöv.” Amint Simon Cassidy rámutatott (Hiba Statement of Tropical év) ez az érték attól függ, hogy hol a Föld pályája egyik elkezdi a mérést egy fordulatot a Nap Ha a pont használható az a pont, a tavaszi napéjegyenlőség, akkor az érték 365.2424 trópusi nap (így ez az érték a “tavaszi napéjegyenlőség-év”). Ha az egyik kíván egy átlagos érték, amely az átlagos, a kapott értékek segítségével a különböző orbitális kiindulási pontot, majd egy érték a 365,24219 napon alakul ki.

Eredetileg a http://www.hermetic.ch/cal_stud/cal_art.html. Készítette http://hunsci.com