Julián számok

Posted on

Szerző a Peter Meyer

1. Bemutatkozás
Csakúgy, mint egy Gergely dátumot egy dátumot a Gergely-naptár, a Julian dátum egy dátumot a Julián naptár. (További e naptárak lásd a Julian és Gergely naptár.) A csillagászok néha használják a “Julián dátum” más értelemben, amely szerint ez összefügg azzal, amit az úgynevezett “Julian napok száma”. Ilyen kifejezés használata “Julian dátum” teszi egyértelmű, de a jelentése általában világos a háttér. Ebben a cikkben a fogalom a Julian nap számot kell magyarázni, valamint különböző jelentése kifejezés Julian dátum.

Szerint a számozási rendszer napok nevű Julian napok számát, a csillagászok és calendricists (akik tanulmányi naptárak, sajnos nem a megélhetésért), az időbeli sorrend Napok leképezve a sorozat egész számok, -2, -1, 0 , 1, 2, 3, stb Ez megkönnyíti, hogy meghatározza a napok száma két dátum között (csak elvesz egy Julian nap száma a többi).

Például egy napfogyatkozás volt látható Ninivében június 15-én, 763 ie (Julián naptár) szerint az asszír krónikák a British Museum és a holdfogyatkozás történt ott az éjszaka április 14-15, 425 ie (Julián naptár). (A holdnaptár és Eclipse Finder programot azt mondja, hogy ezek a napfogyatkozás következett körülbelül 10:32 és 02:27). Az Julian nap megfelelő számot ezek a dátumok 1.442.902 és 1.566.296 volt. Ez megkönnyíti, hogy kiszámítható, hogy a holdfogyatkozás történt 123.394 nap után a napfogyatkozás.

Általánosságban elmondható, hogy egy egész napja olyan rendszer hozzárendelése egy az egyhez megfelelés közötti szokásos sorrendje nap (és éjszaka) és az egész számok. Az ilyen rendszerek különböznek csak a nap választott, hogy az megfelel a 0. napon vagy az 1. napon Például, bizonyos alkalmazások NASA használja a csonkolt Julian időpontja, amely az óta eltelt napok száma 1968/05/24 (amely időpontban az Apolló küldetéseket a Hold volt folyamatban). Más kezdési időpontok népszerű számítógépes programozók, vagy már, 1601/01/01 GC (Gergely-naptár), 1900-01-01, 1901/01/01 és 1980/01/01 (ha időben kezdett szerint az IBM PC-k) . A választás általában következménye egy trade-off kapcsolatos:

(I) az időbeli pontosság szükséges (napok ezredmásodperc)
(Ii) az időszak hosszát az érdeklődés (egy évtized, évszázad, évezred, stb),
(Iii) a bájtok számát elérhető tárolására a dátum és az
(Iv) a karakterek száma megjelenítéséhez szükséges a dátumot.

2. A Julian Időszak
A Julian nap számrendszer néha (tévesen) azt mondta, hogy már feltalálták Joseph Justus Scaliger (született 1540/08/05 JC Agen, Franciaország, meghalt 1609/01/21 JC Leiden, Hollandia), aki élete során elmerül magát a görög, latin, perzsa és zsidó irodalom, és ki volt az egyik alapítója a tudomány a kronológiát. Scaliger találmánya nem volt a rendszer Julian nap számok, hanem inkább az úgynevezett Julian időszakban.

Scaliger kombinált három hagyományosan elismert időbeli ciklusok 28, 19 és 15 év, így nagy ciklust, a Scaliger-ciklus, vagy Julian időszakban a 7980 évben (7980 a legkisebb közös többszöröse 28, 19 és 15). Az Encyclopedia Britannica:

“A hossza 7980 év választották a terméket 28 alkalommal 19 alkalommal 15; ezek rendre a számok évek úgynevezett napciklus a Julián-naptár, amely nyúlik megismétlődne ugyanazon a hét napjai; a Hold vagy metonikus ciklus, ami után a holdfázisok ismétlődnek egy adott napon a szoláris év, vagy egy év az évszakok és a ciklus indiction, eredetileg egy menetrend rendszeres adók vagy kormányzati igénylések az ókori Rómában. ”

Egyes források szerint a Scaliger nevezte Julian időszak után apja, Julius Scaliger. Azonban az ő De Emandatione Temporum (Genf, 1629) Scaliger mondja: “Julianam vocauimus, quia ad évi Julianum accommodata …” (fordította RL Reese et al. (3), “Mi nevezte Julian mert illik a Julian év … “).

Ami a Julian időszakban az USA-Naval Observatory ezt mondja:

“A 16. században Joseph Justus Scaliger megpróbálta megoldani a patchwork történelmi korok azáltal mindent egy rendszer. Mivel nem volt hajlandó foglalkozni a negatív évre számít, amit keresett kezdeti korszaka előtt minden történelmi rekord. Az ő megközelítése volt numerological és hasznosított három calendrical ciklus: a 28 éves napciklus, a 19 éves ciklus Golden számok, és a 15 éves indiction ciklusban. a napciklus az az időszak, amely után hét nappal, naptári napokra megismételni a Julián-naptár. a ciklus Arany számok az az időszak, amely után a holdfázisok ismételni (kb) az ugyanazon naptári napokra. a indiction ciklus római adó ciklus ismeretlen eredetű. Ezért Scaliger lehetne jellemezni egy éven keresztül a számok kombinációja (S, G, I), ahol S fut 1-től 28, a G 1-től 19-én 1-től 15. Scaliger először azt állította, hogy egy adott kombináció után kiújulhat 7980 (= 28 x 19 x 15) év volt. úgy hívják ezt a Julian ciklust mert ez alapján a Julián-naptár. Scaliger tudta, hogy az év Krisztus születésének (meghatározva Dionysius Exiguus) jellemezte a 9-es számú, a napciklus, Golden Number 1, valamint a 3-as szám a indiction ciklus, vagy (9,1,3). Aztán Scaliger választotta a kezdeti korszak az év jellemezte (1,1,1) és megállapította, hogy (9,1,3) volt az évben 4713 az ő kronológiai kor [és így abban az évben (1,1,1) volt 4713 BC ]. Scaliger kezdeti korszaka volt később fogadják el a kezdeti korszakot a Julian napok számát. “- A 21. század és a 3. évezredben

Kiderült azonban, hogy a Julian időszakban fedezte fel mások előtt Scaliger. Roger püspök Hereford, tárgyalja a három ciklus által használt Scaliger ő Compotus (írott 1176 CE), és megállapítja, hogy “ez a három … nem jön össze egy ponton a 7980 év” (lásd (5) bekezdés), bár ő nem azonosítja az év (4713 BC) az egybeesés. Továbbá, az R. L. Reese és mtsai. (6):

“A 12. századi kézirat azt jelzi, hogy a 7980 éves időszak használták kifejezetten calendrical célokra korábbi püspöke Hereford, Robert de Losinga, az i.sz. 1086, majdnem egy évszázaddal korábban a püspök Hereford nevű Roger. … Robert de Losinga egyesíti a nap-, hold és indiction ciklusok egy “nagy ciklus [magnum ciclum]” a 7980 év … Így a kézirat Robert de Losinga helyezi a legkorábbi ismert alkalmazása a Julian időszak i.sz. 1086. ”

Az első Julian időszak kezdődött év 1 -4712-01-01 JC (Julián naptár), és akkor ér véget, miután 7980 év elteltével 3267-12-31 JC, ami 3268-01-22 GC (Gergely-naptár). 3268-01-01 JC az első nap 1 év a következő Julian időszakban.

3. Julián száma
Bár Joseph Justus Scaliger volt, mint említettük, egyik alapítója a tudomány a kronológia, ő nem találta fel a Julian nap számrendszer. A feltaláló a csillagász John W. F. Herschel. A Standard C Date / Time Library (42.o.) Lance Latham írja:

“Ez maradt, azonban a csillagász John F. Herschel viszont ez a gondolat [a Scaliger] által egy teljes idejű rendszer, hanem egy módszer kapcsolatos években. 1849-ben, Herschel közzétett Outlines Csillagászati és kifejtette azt az elképzelést, kiterjesztve Scaliger által koncepció nap. ”

Következő Herschel vezető csillagászok elfogadta ezt a rendszert, és vett délben GMT -4712-01-01 JC (január 1., 4713 B. C), mint a nulla pont. (Megjegyzendő, hogy 4713 BC évben -4712 szerint csillagászati év számozás.) A csillagászok a “nap” kezdődik délben (GMT) és fut, amíg a következő délben (úgy, hogy az éjszakai esik kényelmesen belül egy “nap”, kivéve, ha vannak téve észrevételeiket egy helyen, mint például Ausztrália). Így határozta meg a Julian napok száma nap mint eltelt napok száma január 1-től, 4713 ie A proleptikus Julián naptár.

Így a Julian nap száma -4712-01-01 JC 0. A Julian nap száma 1996/03/31 CE (Common Era) az 2.450.174 – azt jelenti, hogy a 1996/03/31 CE 2.450.174 nap telt el azóta, -4712 -01-01 JC.

Valójában “nap” itt azt jelenti, egy nap és egy éjszaka. Calendricists van szó egy nap és egy éjszaka, azaz “nychthemeron”. Általában amikor calendricists használja a “nap” ők beszélnek a nychthemerons.

A legtöbb naptárak naptári dátum vált éjfélkor. Ezekben naptárak egy nychthemeron az az időszak egyik éjféltől a következő. Csillagászok azonban egy nychthemeron fut, nem éjféltől éjfélig, de déltől délig. És néhány naptárak, például a zsidó naptár egy nychthemeron fut napnyugtától napnyugtáig. Így nychthemeron egyszerűen azt jelenti, egy nap és egy éjszaka, és nem lehet pontosabban meghatározni, kivéve azokat a bizonyos naptári vagy osztálya naptárak.

A Julian nap száma egy számláló nychthemerons óta eltelt néhány konkrét nychthemeron. Így némileg módosul a Julian nap számrendszer attól függően, milyen fajta nychthemeron kerül számít, mint az alábbiakban látni fogjuk.

4. Csillagászati Julián száma és Csillagászati Julian dátuma
Csillagászati Julian nap száma egy számláló csillagászati nychthemerons (azaz nychthemerons kezdődő délben GMT) a csillagászati nychthemeron kezdődött délben GMT -4712-01-01 JC.

Rögzítésére idején egy csillagászati esemény a Julian nap száma nychthemeron amelyben az esemény bekövetkezik, természetesen, általában nem elég pontos. Annak érdekében, hogy adja meg az időt egy esemény csillagászok hozzá frakcionált komponens a Julián nap száma, például 0,25 = 6 óra (04/01 24 óra) megkezdése után a nychthemeron. Csillagászati Julian nap száma plusz egy töredék összetevő megadásával óta eltelt idő kezdete nychthemeron jelölt, hogy Julian nap száma nevezik csillagászati Julian dátum. (A “Julian date” szónak több jelentése, ahogy azt a 8. fejezetben.)

Így a csillagászati Julian nyúlnak 0.5 éjféli pont elválasztó -4712-01-01 JC és -4712-01-02 JC, a csillagászati Julian nyúlnak 1.25 van 18:00 A -4712-01-02 JC, és így tovább.

Csillagászati Julian nap száma is lehet tekinteni, mint egy csillagászati Julian dátum, amely egy egész szám, és amely jelöli tartó időszakban a kezdetektől csillagászati nychthemeron (délben GMT) a kezdete a következő.

5. Időrendi Julián száma és Időrendi Julian dátuma
Egy bizonyos ponton a diákok calendrical tudomány úgy döntött, hogy a Julian nap számrendszer nagyon hasznos lenne a maguk területén, feltéve, hogy a fogalom a “nap”, azaz “nychthemeron”, megváltoztatták, hogy azok összhangban legyenek a gondolatot, mint általánosan használt kapcsolatban naptárak. A Gergely-naptár kezdődik napon éjfélkor, de nem az összes naptár tenni (például a zsidó naptár van nychthemerons kezdődő naplementekor). Így keletkezett egy változata a Julian nap száma és Julian dátum az úgynevezett “kronológiai” megkülönböztetni őket a “csillagászati” változatban.

A kronológiai Julian nap száma egy számláló nychthemerons, feltételezhető, hogy kezdődik éjfélkor GMT, a nychthemeron kezdődött GMT szerint éjfélkor -4712-01-01 JC. Időrendi Julian nap száma 0 így az időszak GMT szerint éjfélkor -4712-01-01 JC a következő éjfélig. Időrendi Julian nap száma 2.452.952 az az időszak, GMT szerint éjfélkor 2003/11/08 CE (Common Era) a következő éjfélig.

Ismét egy frakcionált komponens adható a kronológiai Julian nap száma alkotnak egy időrendi Julian dátumot. Például a kronológiai Julian nyúlnak 0.5 délben GMT -4712-01-01 JC, időrendi Julian nyúlnak 1.25 van 06:00 GMT -4712-01-02 JC kronológiai Julian dátum 2,452,952.75 van 18:00 GMT 2003 -11-08 CE.

Így meghatározott időrendben Julian dátum van kötve nulla hosszúsági fok, mert a tört alkatrész jelöli óta eltelt idő éjfélig. Mi azonban szeretnénk használni a koncepció kapcsán naptárak kívánják használni más hely a Földön, ahol éjfél éjfél helyi idő és nem éjfélig. Például nychthemerons jelöli dátumát a kínai naptár éjféltől pekingi szokásos időben, hogy a következő éjfélig BST, és éjfél Pekingben jelentkezik nyolc órával korábban éjfélkor Greenwich.

Így annak érdekében, hogy használja a koncepció egy kronológiai Julian dátum, amikor tanul naptárak, amelyek dátuma jelöli nychthemerons kezdődő éjfélkor helyi idő szerint, de nem éjfélig, tudjuk meg egy helyi időrendi Julian dátum, amelynek értéke a GMT-alapú időrendi Julian dátum egy értéket 0 és 0,5 hozzáadni vagy kivonni a számla az időzóna különbség (hozzáadott helyek East Greenwich levonni helyek West Greenwich). Például időrendi Julian nyúlnak 2,452,952.75 tekintetében Pekingben, ami azt jelzi, 18:00 a Peking-nychthemeron számozott 2452952, megegyezik a kronológiai Julian dátum 2,452,952.75 – 1/3 = 2,452,952.417 tekintetében Greenwich (ami 10 óráig 2003-11- 08 CE).

Így, bár csak egy van különböző csillagászati Julian dátum (az egyik kötődik a meridián nulla hosszúsági fok) van annyi fajta kronológiai Julian dátumát vannak hosszúság, amit esetleg használni a tanulmány a különböző naptárak.

6. Módosított Julián száma
Mivel a legtöbb napon belül mintegy 150 évvel a jelen van Julian nap kezdődő számok “24”, Julian napok számát ezen belül 300-egynéhány év alatt lehet rövidített. 1957-ben az egyezmény módosított Julian nap száma fogadta el a Smithsonian Asztrofizikai Obszervatórium:

Mivel Julián szám JD, a módosított Julian nap száma MJD definíciója MJD = JD – 2,400,000.5. Ennek két célja van:

Napok kezdődik éjfélkor helyett délben.
A dátumokat az időszakban 1859-ben mintegy 2130 csak öt számjegy kell használni, hogy adja meg a dátumot hét helyett.

MJD 0 így megfelel JD 2,400,000.5, amely tizenkét órával dél után GMT JD 2400000 = 1858/11/16 (Gergely vagy a közös Era). Így MJD 0 jelöli az éjféli november 16/17., 1858, így a 0. napon rendszerének módosított Julian napok számát az a nap 1858/11/17 CE.

A fő erénye a MJD hogy az ilyen dátumok igényelnek kevesebb byte memóriát tárolásra. Mert calendrical vizsgálatok időrendi Julian nap száma előnyösebb.

7. Lilian Nap száma
Ez a koncepció hasonló a Julian nap számát. Ez nevezték Aloysius Lilius (tanácsadója Gergely pápa XIII), aki egyike volt a fő feltalálója Gergely-naptár reform. A Lilian nap száma a meghatározás szerint “a napok számát, mivel október 14, 1582, a proleptikus Gergely-naptár”. Ez volt az ideje a bevezetése a Gergely-naptár, amikor elrendelték, Gergely pápa XIII hogy azt a napot követő október 4, 1582 (ami október 5, 1582, a Julián naptár), akkor azontúl néven október 15. 1582. Szigorúan véve nincs “október 14, 1582” a Gergely-naptár, hiszen a Gergely-naptár nem kezdődik október 15-ig 1582, így a szükséges (a meghatározást lásd a “proleptikus” Gergely-naptár). Így október 15, 1582 GC Lilian nap 1 (az első nap a Gergely-naptár), október 16, 1582 van Lilian 2. napon, és így tovább.

Nem ismert, vajon Lilius maga alkalmazott ezt a koncepciót. A calendricist Joe Kress nyomon követte a legkorábbi használata a Lilian nap számnak a feltaláló, Bruce G. Ohm IBM 1986 (7).

Viszonyának Julian napok számát és Lilian nap számok: LDN = JDN – 2299160

8. Különböző jelentései “Julian Date”
A “Julian dátum” három különböző jelentése van, közülük kettő teljesen tiszteletre és a harmadik amit csak azok, akik nem tud jobbat.

(I) Mint fentebb említettük, a Julian dátum egy dátum a Julián naptár, az elődje a Gergely-naptár.

(Ii) A csillagászok és calendricists használja a kifejezést ebben az értelemben, de (amint azt a 4. szakasz és a fenti 5. pontban) szintén egy másik értelemben, amely szerint a Julian dátum egy szám volt, amely egy adott időpontban, amely egy egész részét és egy tört része (pl 2.439.291,301), ahol az egész rész egy Julian napok száma, és a tört része megadja az eltelt idő kezdete óta a nap jelöli, hogy Julian nap száma.

(Iii) az üzleti világban a “Julián dátum” sajnálatos módon használják egészen más koncepció, hogy a szám egy nap egy adott évben, úgy, hogy január 1 = 1. napon, február 28 = nap 59 és hamar. Ahhoz, hogy használja a “Julián dátum” alatt nap, az év, amikor a kifejezés azt is jelenti, egy dátumot Julián naptár (nem is beszélve, hogy felhasználják a harmadik értelemben a csillagászok és calendricists) egyszerűen meghívja zavart. Azok, akik tanulmányozzák naptárak egyhangúlag javasolja, hogy a kifejezés használata “Julian dátum” jelent “száma egy nap egy évben” eldobja. A megfelelő kifejezés erre a koncepció “ordinális dátum”, mint egy definíció 3.4 ISO8601: 2000 (E), Adatelemek és adatcsere formátumok – Információk kölcsönös cseréje – Dátumok és időpontok, Második kiadás, 2000/12/15 (letölthetővé PDF fájl van).

9. Konverziós algoritmusok
A matematikusok és programozók természetesen érdekelt magukat matematikai és számítástechnikai algoritmusok közötti konverzióra Julian napok számát és a gregorián és három óra. A következő konverziós algoritmus miatt Henry F. Fliegel és Thomas C. Van Flandern:

A Julian nap (jd) számítjuk Gergely nap, hónap, év (d, m, y) az alábbiak szerint:

JD = (1461 * (y + 4800 + (m – 14) / 12)) / 4 +
(367 * (m – 2 – 12 * ((m – 14) / 12))) / 12 –
(3 * ((y + 4900 + (m – 14) / 12) / 100)) / 4 +
d – 32075

Konvertálása a Julian nap száma a Gergely dátum végzik így:

l = jd + 68569
n = (4 * l) / 146.097
L = l – (146.097 * n + 3) / 4
i = (4000 * (l + 1)) / 1461001
l = l – (1461 * i) / 4 + 31
j = (80 * l) / 2447
D = L – (2447 * j) / 80
l = j / 11
m = j + 2 – (12 * l)
y = 100 * (n – 49) + i + l

Napok egész értékeket a tartományban 1-31, hónapok egész számok a tartományban 1-12, és évek pozitív vagy negatív egész szám. Division kell érteni, mint az integer aritmetikai, még tovább dobni, és (m-14) / 12 -1 M <= 2, és 0 egyébként.

Ezekben algoritmusok Julian nap száma 0 megfelel -4713-11-24 GC, ami -4712-01-01 JC.

Ezek az algoritmusok csak akkor érvényesek, a Gergely-naptár és a Gergely-naptár proleptikus. Nem megfelelően átalakítani dátumát a Julián naptár.

Úgy tűnik, hogy a tervezők ezen algoritmusok célja, hogy kizárólag a nem-negatív Julian napok számát (azaz a Gergely dátumait után -4713-11-24 GC). Valójában azok érvényesek (csak) dátumok -4900-03-01 GC-től konvertáláshoz egy Julian napok száma egy dátumra, és (csak) ebből -4800-03-01 GC-től alakításakor időponttól kezdve a Julian nap számát.

Más Gergely / JDN algoritmusok átalakítás lásd Dr John Stockton a Gergely-Date Day-Count and Day-Count Gergely dátuma.

Eredetileg a http://www.hermetic.ch/cal_stud/jdn.htm. Készítette http://hunsci.com